Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nikdy nepodceňujte první den

10. 4. 2011

Každý vám řekne, že střední je zásadní období v životě dospívajícího. Teenager okusí hořkost zodpovědnosti, přičichne si k prvnímu zklamání a na vlastní kůži pocítí, co je to milovat. Ať už v dobrém nebo zlém, projít si tím musí každý. 

Osmnáctiletý blonďák byl v půli cesty do školy. Čekal ho teprve první den, takže zatím se nějaké velké drama nekonalo. Jedna hodina, kde si poslechne, jak by se měli učit a nepodceňovat přípravu. Krom téhle naprosto stereotypní řeči, kterou profesorům snad předepisoval ředitel, ho ale čekalo ještě něco navíc. Menší bonus. A to maturita. Jakoby je už slyšel: ,,V letosním roce vás čeká velmi důležitá zkouška dospělosti. Nenechtě se zlákat volností, jakou vám váš již dovršený věk osmnácti nabízí a nepodceňujte průběžnou přípravu. Zásadně nedoporučují nechávat vše až na poslední týden před zkouškou."
Proč tam vůbec jde? Vždyť je to naprosto zbytečně využitý čas. Mohl ještě ležet v posteli a pokusit se znovu usnout. Proč vůbec škola začínala v tak nelidskou dobu? Komu to mám tak brzo ráno myslet? Vlastně... okamžitě ho napadlo jedno jméno. Sasukeho Uchiha. Ten byl známý tím, že věděl všechno. Staromódní vtip učitelů, že to musíme umět i kdyby nás o půlnoci probudili, přestal být vtipem jen, co měli čest Sasukeho učit. 
,,Trapák," zavrčel Naruto. 
Šel neuvěřitelně pomalu. Díky tomu se necelých deset minut k jeho škole se stalo půlhodinou. Pracovníci zřejmě záměrně vybrali byt takhle blízko škole. Původně nechtěli případ jako je on umisťovat do centra rušivých elementů, hlavně teď když mu bylo osmnáct a vše, co bylo dříve nepřístupné se teď stalo téměř povinné=). Po kratší době ale usoudili, že umistít ho do sídliště, kde by byl zcela odkázán sám na sebe, je nerozumné. Město je přece jen sociolizovanější a skýtá spoustu příležitostí se družit (ano, přesně takhle to řekla). Naruto prokoukl jejich záměr. V panelovemém bytě sídliště by ho až příliš lákaly jeho vlastní myšlenky. Teď, v bytě kolem kterého neustále projížděl s velkou pravděpodobností tanker, neměl možnost téměř ani spát. 
Jeho byt, vlastně respektivě garsonka, byl v rohovém domě vzhledově připomínající domky praotce Čecha. Kolem vedla nejfrekventovanější kolej tramvaje a dva pruhy silnice. Každých pět minut tedy slyšel pískání, vrzání a zvonění šaliny. Poštěstilo-li se mu, přidal se i smrad z výfuku a nadávky. Idylka.

Konečně, bohužel, se dostal k hlavnímu vchodu školy. Na úzkém chodníku se shromažďovalo stádo volů, kteří zcela blokovali průchod. Sdělovali si zážitky z prázdnin a plkali o do nebe volajících blbostech. Že je Naruto nesnášel bylo slabé slovo, bohužel mezi nimi byli i jeho spolužáci, což značně ztrpčovalo jeho situaci. Byl tak trochu vyděděnec, vzhledem ke jeho situaci. Na lidi jeho typu se vždy pohlíženo jako na podivíny a ani tahle sebranka egoistů nebyla výjimkou. A bossem téhle skvatry byl již zmíněný Sasuke Uchiha. Byl tvářičkou jejich ročníku, každá holka snad měla doma plakát, kterému dávala pusu na dobrou noc. To je asi tak jediné čeho se dočkají. Sasuke totiž nevypadal, že by se chtěl družit. Zasněné pohledy přecházel s totální ignorací a úšklebkem na tváři. Po chodbách chodil jak by mu patřila každá dlaždička. Věděl, že dovolit si na něj by byla chyba. Krom faktu, že prát se Sasuke uměl, měl na škole živou záruku. Papínka, který vlastnil tuto budovu. Naruto ho párkrát viděl, podnikatel jako z encyklopedie... a zřejmě prachatý. Nahlas to sice nikdy vyřčeno nebylo, ale každý komu Sasukeho vliv vadil, si to raději nechával pro sebe. 

Naruto vešel do třídy, která byla téměř prázdná. Jak jinak, když kvočny kvokaj na záchodcích a voli bučí před školou. 
Tenhle přístup Naruto nerad zaváděl, ale jinak to nešlo. Pár přátel měl a těch si vážil. Na druhou stranu ti, kteří se ho stranili a pošklebovali se mu, si nic lepšího nezasloužili. Jedině takhle přenesete přes srdce, že vás někdo nesnáší. Budete na něj nadávat a nadávat až se vám bude z huby prášit.
Usadil se do poslední lavice, k oknu. Byl mimo dosah katedry, v blízkosti dveří a mohl se nerušeně dívat z okna, což v hodinách rád dělával.
Do třídy vešel jeho spolužák a posadil se o lavici před ním.
,,Tak co léto?" otočil se k němu.
,,Normální," zamumlal Naruto. 
,,Už bydlíš sám, nebo ti za zadkem furt trčí ta opatrovnice."
,,Ne, už jsem sám. Ještě aby mě v devatenácti kontrolovala nějaká nevyrovnaná stařešina."
,,Tak devatenáct ti ještě nebylo a nebyla tak stará. Když přivřeš oči, byla celkem i kus." Naruto se zasmál.
,,To bych si ty oči musel vypíchnout, abych o něčem takovém mohl uvažovat."
,,Takže," pousmál se Leny. ,,Kdy proběhne kolaudace bytu?" No jasně, to mohl Naruto čekat.
,,Nebylo by vhodný, kdyby u mě našli partu ožralejch maturantů," prohlášil Naruto.
,,Vhodný nevhodný, je to nutný." 
,,Chvíli počkáme, až si budu jistej, že mě nikdo nepřepadne večer, jestli jsem si vyčistil zuby." Leny se při té předsatvě zasmál. Naruto sice bydlel sám, ale ty procedury, co to doprovázelo.
Leny do něj dál cosi hustil, ale Naruto ho sotva vnímal. Díval se ven, ačkoliv škola tedy sousedila s nemocnicí, takže pohled nic moc. Přesto se zarytě díval na strom zakrývající část nemocniční budovy. Byl celkem vydařený podizmní den, ale Naruto měl náladu pod psa. Kdo víc proč?! Sice mu znovu začala škola, ale s tou si Naruto uměl poradit po svém. Navíc bydlel ve vlastním, to je pro chlapce... ne, muže jeho věku nepředstavitelně úžasné. Tak proč tedy ten sklíčený pocit v hrudi.
,,Už jsi spočítal všechny listy na stromu  a začneš mě poslouchat, nebo budeš pokračovat celou alejí?" vytrhl ho z přemýšlení hlas.
,,Promiň, co jsi říkal?" otočil se zády k oknu.
,,Že Sasuke Skočdopostel má konkurenci."
,,Hm?" Naruto nějak nepochopil pointu.
,,Je tu nový učitel. A podle 98% procent ženské populace na škole je fakt k sežrání."
,,Co ty dvě procenta?"
,,Beznadějně na holky."
,,Aha. No, aspoň mu někdo srazí hřebínek. Myslím, že už tu obskočil dost holek." Leny se zasmál.
,,To pro něj bude rána." Jen to dořekl, zazvonilo a všichni se nahrnuli do lavic. Naruto nevěnoval moc pozornosti dění kolem, ani příchozímu novému třímu učiteli. Stejně si ho po hodině dřivě či později pozvou do kabinetu a spustí svoje: ,,Naruto, jsem obeznámen/a s tvojí těžkou situací a pokud by jsi něco potřeboval, třeba si promluvi, klidně přijď." Na jazyku med, ale v mysli... no pravděpodobně to chtěli co nejdřív mít za sebou a dát si kafe.
,,Naruto," strčil do něj Leny ve snaze upoutat jeho pozornost. Naruto se otráveně otočil čelem k tabuli a zadíval se ke katedře. Za ní stál neznámý mladý muž, Naruto mu tipoval tak 27 let, a mile se na všechny usmíval. Měl dlouhé, tmavé vlasy svázané do culíku. Oči měl černé a pronikavé, přesto laskavé a vlídné. Na sobě měl bílou košili a... zbytek zakrývala katedra. Sakra.
Naruto několikrát zamrkal a donutil svůj výraz vrátit se do normální podoby. Ten, zřejmě jejich třídní učitel, udělal rozhodně dobrý dojem. Vypadal, jakoby byl schopný snést modré z nebe. Ale bylo z něj o patrné, že si nenechá nic líbit a umí se ozvat.
Když se Naruto rozhlédl po třídě, všiml si, že všechny holky na něm visí očima. Kluci ho naopak probodávají vražedným pohledem. Celá třída byla víceméně tak nějak spárovaná, křížem krážem. V podstatě každý s každým.
,,Dobrý den," promluvil konečně. "Vítám Vás tu na začátku nového školního roku. Jmenuji se Itachi Uchiha a letos pro Vás nejen budu Váš nový třídní učitel, ale zařídil jsem si s Vámi i jeden cizí jazyk a tělesnou výchovu. Lépe tak poznám vaše nasazení ve škole a při Vaší závěrečné maturitní zkoušce budu moci vyzvednout jen to nejlepší."
Těžko říct, zda ho pro pronesení svého jména někdo poslouchal. Uchiha... to už je druhý v pořadí. Všichni měli za to, že má na škole otce. Kdo je pak tohle? Strýc? Nebo snad bratr? že se Sasuke nepochlubil učitelskou rodinnou větví.
Holkám dost sklaplo. Bylo jasné, co se jim honí hlavou. Zřejmě byly pořád ochotné se na Uchihu vrhnout, ale dost jim v tom bránil možný minulý úlet s mladším Uchihou. Sasuke se totiž nijak nevázal, sotva někoho někdy někam pozval, ale sex si ujít nenechal. Což je samozřejmě v jeho věku normální. Je každého vec, jaký druh vztahu budou preferovat. Na delší dobu nebo na noc?
I kluci byli dost na vážkách. Znamenalo to totiž další zřejmou protekci pro Sasukeho.
No a Naruto ztratil šanci, že snad porpvé vidí někoho rozumného a normální. Žádný Uchiha není totiž normální.

P.S. Asi dělám z Sasukeho dost velkého vola. No upřímně se to nezmění, Sasuke tu bude vykreslován jako playboy. Nemusí být frut za toho dorbého, ne? Itachi tu bude pravý opak, ale s mírou. Část Uchihovského charakteru mu ponechám. Ať není jenom hodný beránek, ale trochu i vlk.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

...

(tess, 7. 4. 2011 20:58)

super. kdy bude další? :D

=^__^=

(Kagome/Kurama, 7. 4. 2011 15:28)

Náhodou, Sasuke a dobrý, to z něj radši dál dělej playboye, sedí mu to xD Kvočny kvokaj a voli bučí, jsem se dost dlouhou chvíli řezala xDD Nel, vidím, že tvůj elegantní smysl pro humor je opět tady xDDMyslela jsem, že se té povídce vyhnu kvůli páru, ale přece jen mám ráda tvůj styl, takže pár překousnu, pokud to má být dobrou formou *-* (ať nejsem jako někteří omezenci, jinak řečeno)
A no, nikdy jsem nesouhlasila s tím, že střední je něco extra a že se něco prožije. Třeťák a zatím jsem poznala jen hromady čení. A teď už se to nezmění, když je toho pořád víc a víc xD střední není žádné terno =.= zajímalo by mě, kdo to řekl O_o věřím, že kdysi to tak bylo xD

Aaaaaaah

(Nik-in, 4. 4. 2011 12:23)

Nová povídka!! Nelie-chan jsi prostě úžasná!
Povídka vypadá dobře a je jako vše co ti prošlo rukami kvalitní. Takže já doufám, že nás brzy zase poctíš dalším svým výtvorem

Líbí se mi to

(Itachi-chan, 3. 4. 2011 15:07)

A já si už před měsíci říkala, co tam nahoře dělá ta rubrika a proč tam pořád nic není :D Ale vypadá to dobře a snad v tom budeš pokračovat, protože Naruto mi svou osobností trošku připomíná mně samotnou, tak bych chtěla vědět, jak to s ním bude :)
P.S.: www.trinuska.blog.cz - ta moje nová stránka, ale zatím tam nic není

Nadpis

(Lilith-sama, 3. 4. 2011 9:57)

Jééééééééééééééééééééj Nelie zverejnila poviedku!!! Najšťastnejší života mého den! Umieram na radosť!
BTW Sasuke Uchiha - hviezda školy a idol všetkých dievčat. Ako inak. Ale kto je ten nový profesor, ktorý mu urobí "škrt cez rozpočet"? Nelie, nenapínaj má, napíš pokračovanie, prosííííím *smutne kuká*. Keď už pviedky pridávaš len tak občas, tak mi dopraj tú radosť.